niedziela, 17 marca 2013

Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym i bitą śmietaną


D.M

Takie "mini szarloteczki" z bitą śmietaną ;) Szybkie, proste i smaczne. Są malutkie i wszędzie się ładnie prezentują ;)
Można użyć gotowych prażonych jabłek, wtedy przygotowanie babeczek będzie jeszcze szybsze - opcja dla bardziej leniwych ;)

Ciasto:
- 150 g mąki
- 60 g cukru
- 85 g masła
- 1 żółtko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Można włożyć na 30 min do lodówki, ale nie jest to konieczne. Foremki na babeczki wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na gr. 3-4 mm i foremką lub szklanką wykrawać kółka. Ciastem wyłożyć foremki.  Piec ok. 10-15 min w 180°C. Wystudzić.

Prażone jabłka:
- ok. 5-6 jabłek
- ok. 100-120 g cukru 
- sok z cytryny
- woda

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Włożyć je do garnka, wlać wodę, wsypać cukier. Gotować jabłka pod przykryciem, na niedużej mocy, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadały. Ostudzić. Jeżeli jabłka będą mało żelowe można dodać odrobinę żelatyny. Całkowicie wystudzić.

Ponadto:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
- mielony cynamon
- płatki z białej czekolady
- listki mięty, jabłuszka z marcepanu

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Upieczone babeczki napełnić prażonymi jabłkami. Ozdobić bitą śmietaną, płatkami z białej czekolady, jabłuszkami, miętą i posypać je cynamonem. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!

D.M


piątek, 8 marca 2013

Bułeczki cynamonowe





Pyszne, mięciutkie i puszyste bułeczki mocno cynamonowe z waniliowym lukrem. W sam raz na śniadanie do szklanki gorącego mleka ;) 
Ciasto można wykonać wieczorem. Formę z surowymi bułeczkami włożyć na noc do lodówki, a rano wystarczy tylko wyciągnąć ją, zostawić ciasto do wyrośnięcia, upiec i cieszyć się bułeczkami.
Najlepsze oczywiście świeżutkie ;)


Ciasto:
- 500 g mąki
- 80 g cukru
- 15 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 80 g masła, miękkiego
- 250 ml letniego mleka
- 1 jajko

Nadzienie:
- 40 g masła, roztopionego
- 40 g cukru
- 1 łyżka cynamonu

Cukier i cynamon wymieszać.

Zrobić rozczyn drożdżowy (drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 50 ml ciepłego mleka i 3 łyżkami mąki), odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Dodać jajko, wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłego mleka. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.  Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości na ok. 1,5h. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt gr. 5 mm. Ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem z cynamonem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić na 10 części. Bułeczki ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem tortownicy (śr. 20 cm). Przykryć ściereczka i zostawić do napuszenia 1-1,5h. Przed pieczeniem wierzch posmarować jeszcze roztopionym masłem. Piec w 175°C ok. 1h. Po ok. 40 min. można przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia by bułeczki za mocno się nie zrumieniły. Po lekkim wystudzeniu, posmarować polewą.

Polewa:
- 5 łyżek cukru pudru
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- mleko, gorące

Cukier puder rozetrzeć z ekstraktem i taką ilością gorącego mleka by powstała gładka polewa. 
Smacznego!

* Ja zrobiłam ciasto wieczorem, a bułeczki piekłam rano. Na etapie „napuszenia” włożyłam ciasto do lodówki. Rano wyciągnęłam, pozostawiłam w cieple do wyrośnięcia na 1,5h, po tym czasie upiekłam bułeczki ;)



... ostatnie resztki ;)

sobota, 2 marca 2013

Tort bezowy toffi



Tort przygotowałam na urodzimy brata, który bardzo lubi bezy i toffi. Tort mega słodki, wystarczy kawałek by zaspokoić słodyczowy głód na dość długo;) Dla osób lubiących bardzo słodkie.
Polecam do niego dobre Latte macchiato bez cukru ;)

Ciasto:
- 125 g masła, miękkiego
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml mleka

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać sól. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na jasną i puszystą masę.  Dodawać żółtka, po kolei, miksując po każdym dodaniu. Dodawać mąkę na przemian z mlekiem, zmiksować do połączenia.  Masę podzielić między dwie* tortownice (śr. 20-23 cm) wyłożone papierem do pieczenia. Następnie przygotować bezę.

Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 225 g cukru pudru

Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli. Następnie dodawać cukier, po jednej łyżce. Beze podzielić na 2 części i wyłożyć na masę uprzednio wyłożoną do tortownic. Piec w 180°C ok.20-25 minut. W połowie pieczenia można formy przykryć folią aluminiową by beza za bardzo nie zbrązowiała. Wystudzić.

Krem:
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g masy kajmakowej
- 80 g krówek, pokrojonych w kosteczkę

Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce masy kajmakowej. Na paterze położyć jeden z blatów. Nałożyć 2/3 kremu, posypać krówkami i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć resztę kremu i posypać pozostałymi krówkami.  Przechowywać w lodówce.
Smacznego!

* Jeżeli nie posiadacie dwóch takich samych tortownic, można upiec dwa blaty osobno.