piątek, 8 marca 2013

Bułeczki cynamonowe





Pyszne, mięciutkie i puszyste bułeczki mocno cynamonowe z waniliowym lukrem. W sam raz na śniadanie do szklanki gorącego mleka ;) 
Ciasto można wykonać wieczorem. Formę z surowymi bułeczkami włożyć na noc do lodówki, a rano wystarczy tylko wyciągnąć ją, zostawić ciasto do wyrośnięcia, upiec i cieszyć się bułeczkami.
Najlepsze oczywiście świeżutkie ;)


Ciasto:
- 500 g mąki
- 80 g cukru
- 15 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 80 g masła, miękkiego
- 250 ml letniego mleka
- 1 jajko

Nadzienie:
- 40 g masła, roztopionego
- 40 g cukru
- 1 łyżka cynamonu

Cukier i cynamon wymieszać.

Zrobić rozczyn drożdżowy (drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 50 ml ciepłego mleka i 3 łyżkami mąki), odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Dodać jajko, wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłego mleka. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.  Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości na ok. 1,5h. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt gr. 5 mm. Ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem z cynamonem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić na 10 części. Bułeczki ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem tortownicy (śr. 20 cm). Przykryć ściereczka i zostawić do napuszenia 1-1,5h. Przed pieczeniem wierzch posmarować jeszcze roztopionym masłem. Piec w 175°C ok. 1h. Po ok. 40 min. można przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia by bułeczki za mocno się nie zrumieniły. Po lekkim wystudzeniu, posmarować polewą.

Polewa:
- 5 łyżek cukru pudru
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- mleko, gorące

Cukier puder rozetrzeć z ekstraktem i taką ilością gorącego mleka by powstała gładka polewa. 
Smacznego!

* Ja zrobiłam ciasto wieczorem, a bułeczki piekłam rano. Na etapie „napuszenia” włożyłam ciasto do lodówki. Rano wyciągnęłam, pozostawiłam w cieple do wyrośnięcia na 1,5h, po tym czasie upiekłam bułeczki ;)



... ostatnie resztki ;)

4 komentarze:

  1. Ubóstwiam wszystko, co cynamonowe *_* Wyglądają super ;) Pozdrawiam, gingerbreth.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, chętnie byśmy zjedli! :) Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń