sobota, 2 marca 2013

Tort bezowy toffi



Tort przygotowałam na urodzimy brata, który bardzo lubi bezy i toffi. Tort mega słodki, wystarczy kawałek by zaspokoić słodyczowy głód na dość długo;) Dla osób lubiących bardzo słodkie.
Polecam do niego dobre Latte macchiato bez cukru ;)

Ciasto:
- 125 g masła, miękkiego
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml mleka

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać sól. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na jasną i puszystą masę.  Dodawać żółtka, po kolei, miksując po każdym dodaniu. Dodawać mąkę na przemian z mlekiem, zmiksować do połączenia.  Masę podzielić między dwie* tortownice (śr. 20-23 cm) wyłożone papierem do pieczenia. Następnie przygotować bezę.

Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 225 g cukru pudru

Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli. Następnie dodawać cukier, po jednej łyżce. Beze podzielić na 2 części i wyłożyć na masę uprzednio wyłożoną do tortownic. Piec w 180°C ok.20-25 minut. W połowie pieczenia można formy przykryć folią aluminiową by beza za bardzo nie zbrązowiała. Wystudzić.

Krem:
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g masy kajmakowej
- 80 g krówek, pokrojonych w kosteczkę

Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce masy kajmakowej. Na paterze położyć jeden z blatów. Nałożyć 2/3 kremu, posypać krówkami i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć resztę kremu i posypać pozostałymi krówkami.  Przechowywać w lodówce.
Smacznego!

* Jeżeli nie posiadacie dwóch takich samych tortownic, można upiec dwa blaty osobno.




8 komentarzy:

  1. Cudo!
    I z rozkoszą zjadłabym cały kawał...

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędne, choć nie wiem czy zdołałabym zjeść taki duży kawałek jak na zdjęciu :) Musi być mocno słodki i pyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  3. kawałek takiego tortu i duża, dobra kawa to jest to czego mi potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyśmienity tort! i jaka piękna patera.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaak ja uwielbiam kajmak i bezy! *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. ostatnio bardzo polubiłam bezowe torty. Ten nie dość, że pysznie smakuje to i pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń