wtorek, 30 kwietnia 2013

Pełnoziarniste pancakes z bananami i czekoladą



Leżą i leżą te banany ;) a może by tak coś z nich zrobić? Pancakesy dobre na śniadanie i nie tylko ;)
... czemu nie, jeszcze z czekoladą :)

- 2 szkl mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 50 g brązowego cukru
- 3 duże dojrzałe banany, puree
- 170 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 100 g groszków czekoladowych

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W średniej misce wymieszać puree z bananów, mleko, ekstrakt, jajko i roztopione masło. Połączyć suche składniki z mokrymi, mieszać do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać chipsy i pozostawić by ciasto odpoczęło ok. 5 min. Smażyć nieduże placki na suchej patelni, odwracając na drugą stronę, kiedy na powierzchni placków pokażą się pęcherzyki powietrza.

Sos waniliowy:
- 150 g śmietany kremówki
- 150 ml mleka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 50 ml mleka. Resztę mleka, śmietankę, cukier i ekstrakt umieścić w garnuszku i zagotować. Dodać mąkę rozpuszczoną w mleku cały czas mieszając, gotować do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z palnika. Sosem polać pancakes. 
Smacznego!



2 komentarze:

  1. ale bym teraz takie zjadła, pysznie wygladają, a ja tak dawno nie jadłam pancakes

    OdpowiedzUsuń