czwartek, 8 sierpnia 2013

Ptysie z malinami, morelami i kremem z nutką kokosową


Pyszne ptysie z lekkim kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki z dodatkiem likieru Malibu. Jest lato i sezon na różne owoce to i ich nie mogło w nich zabraknąć. Proste, szybkie i lekkie, więc polecam;)
Ciasto parzone:
- 250 ml wody
- 125 g masła
- 150 g mąki
- 4 jajka
- ok. 4 łyżki cukru perlistego

Zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką. Ucierać ok. 2 min. Lekko wystudzić. Ciasto zmiksować z jajkami do gładkości. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać ok. 2 - 2, 5 cm kółka za pomocą rękawa cukierniczego, w sporych odstępach. Ciasto posypać cukrem perlistym. Piec w 200°C ok. 20 min. Wystudzić. Przekroić wzdłuż.

Krem z nutką kokosową:
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki likieru Malibu

Mascarpone, kremówkę, cukier puder i likier umieścić w misie miksera, ubić na puszysty krem.

Ponadto:
- ok. 200 g malin
-ok. 200 g moreli, pokrojonych w półksiężyce
- cukier puder

Upieczone ptysie przekroić wzdłuż. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać nim ptysie przekładając malinami i morelami. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetne są, straszną mam ochotę na take :>

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie wygląda, musi być pysznie, http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń