wtorek, 2 kwietnia 2013

Babeczki marcepanowe z kremem



 

Przepyszne babeczki mocno migdałowe z lekkim kremem, który świetnie do nich pasuje.
Są dość słodkie przez dodatek marcepanu, ale co tam :) Bardzo polecam!


Ciasto (12 szt.):
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka likieru Amaretto
- 200 g masy marcepanowej, schłodzonej w lodówce
- 70 g masła
- 100 ml mleka
- 120 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody
- szczypta soli
- garść płatków migdałowych

Krem:
- 200 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki likieru Amaretto

Ponadto:
- starta czekolada
- suszona żurawina

Masę marcepanową zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić w garnuszku razem z pokruszonym marcepanem i 50 ml mleka, cały czas mieszając. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, dodać zmielone migdały. Jajka, żółtka, cukier i likier ubić na gęstą, jasną pianę.  Do ubitych jajek dodawać po łyżce masła z marcepanem. Następnie dodawać na zmianę suche składniki i resztę mleka. Ciastem napełnić wcześniej przygotowane papilotki, posypać płatkami migdałowymi. Piec 20 min w 180°C. Całkowicie wystudzić.

Mascarpone, kremówkę, cukier puder i likier umieścić w misie miksera, ubić na puszysty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Oprószyć startą czekolada i ozdobić suszoną żurawiną.
Smacznego!

Żródło: CG





4 komentarze: