niedziela, 18 sierpnia 2013

Ciasteczka Lemon Meltaways


Pyszne, kruche i idealnie cytrynowe ciasteczka, obtoczone w cukrze pudrze. Rozpływają się w ustach.
Jedne z moich ulubionych. Polecam ;)
- 160 g masła, temp. pokojowa
- 125 g cukru pudru
- skórka starta z 2 cytryn
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 260 g mąki
- 20 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Ponadto:
- cukier puder, do obtoczenia

Utrzeć masło, cukier puder, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy na jasny, puszysty krem. Dodać sok z cytryn. Mąki i sól przesiać. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać suche składniki, zmiksować. Z ciasta uformować 2 wałki śr. 2 cm. Zwinąć w folię i włożyć na min. 2 h do lodówki. Po tym czasie wałki pociąć na krążki gr. 0,5-1 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180ºC przez 20 min. Lekko wystudzić. Obtoczyć w cukrze pudrze póki jeszcze ciełe.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. Wyglądają cudnie:)) chyba się skusze na nie niedługo, ale zastanawiam się czy nie zrobić cieńszych :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieńsze też będą równie dobre :)

      Usuń
  2. Pychaaa.... Uwielbiam takie maślane ciastka! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń