niedziela, 11 sierpnia 2013

Galette z morelami i migdałami


Rustykalna tarta, pieczona bez formy z brzegami zawiniętymi do środka, wypełniona „byle czym” :D.
Bardzo prosta i szybka do przygotowania, a zarazem smaczna. Moja oczywiście z dostępnymi obecnie owocami :)
Ciasto:
- 250 g mąki
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 115 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
- 6 łyżek zimnego mleka

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i masło pokrojone w kostkę. Całość wyrobić między palcami do powstania kruszonki. Dodać mleko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i umieścić w lodówce na 1-2 godz.

Nadzienie:
- 500 g moreli, przekrojonych na pół i odpestkowanych
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki dżemu morelowego
- 1 łyżka mleka

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o gr. ok. 3-5 mm. Ciasto umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku układać morele (rozcięciami ku górze), pozostawiając 4-5 cm wolny brzeg. Morele posypać 3 łyżkami cukru trzcinowego i płatkami migdałowymi. Zawinąć brzegi ciasta do środka (na morele), posmarować je mlekiem i posypać 1 łyżką cukru trzcinowego. Piec w 200°C ok. 30-35 min, na złoty kolor. Ostudzić 10 min. Morele posmarować 3 łyżkami podgrzanego dżemu morelowego. Można podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego!


2 komentarze: