czwartek, 4 lipca 2013

Ciasteczka Chocolate Chip z olejem / Lodowe Sandwicze


 
Trochę inne ciasteczka chocolate chip, różnią się od klasycznych, że nie posiadają masła, są twardsze (miękną po ok.2 dniach) i trochę różnią się w smaku. Nie były złe, ale i tak pozostaję zwolennikiem klasycznych :). Idealnie nadają się na lodowe sandwicze, gdyż są stabilniejsze. Trzeba je tylko mocniej spłaszczyć przed pieczeniem, by były cienkie. Ja za pierwszym razem nie wiedziałam jak wyjdą, więc je tylko lekko spłaszczyłam ;)
- 160 g mąki
- szczypta soli
- ½ łyżeczki sody
- 30 ml oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 60 g brązowego cukru
- 70 g drobnego cukru
- 1 duże jajko
- 80 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady 

Mąkę, sodę i sól przesiać do miski. W innym naczyniu roztrzepać jajko, olej, cukry i ekstrakt. Połączyć suche składniki z mokrymi, zagnieść ciasto. Wmieszać groszki czekoladowe. Formować kulki (np. gałkownicą) układać na blasze w odstępach, spłaszczyć mocniej/słabiej w zależności, jakie grube chcemy mieć ciasteczka, nie rozlewają się zbytnio na boki. Piec w 180°C ok. 15 min. Wystudzić.


Lodowe Sandwicze:
- ciasteczka Chocolate Chip z olejem
- domowe lody malinowo-śmietankowe

Ciasteczka przekładamy gałką lodów. Podajemy od razu.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Są śliczne, zdjęcia również niczego sobie :)

    OdpowiedzUsuń