czwartek, 11 lipca 2013

Tartaletki z kremem cytrynowym i jagodami


Małe, kruche babeczki z orzeźwiającym kremem cytrynowym udekorowane sezonowymi owocami. Idealnie nadają się na przyjęcia, wyglądają tak niepozornie :) Ja użyłam jagód, ale mogą być także, maliny, truskawki, borówka amerykańska, wiśnie itp.
Ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 jajka, w temp. pok.

Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub zmiksować malakserem. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1h. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość 2 mm. Wycinać kółka o średnicy trochę większej niż mają foremki. Ciastem wylepić foremki, wcześniej wysmarowane masłem. Dno ponakłuwać widelcem. Piec w 180ºC przez ok. 15 - 20 minut do zezłocenia. Wystudzić.

Krem cytrynowy:
- 150 ml soku z cytryny (ok. 3 cytryny)
- skórka otarta z tych cytryn
- 150 g cukru
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oleju

Wszystkie składniki oprócz oleju chwilę zmiksować do połączenia. Następnie umieścić w garnuszku i zagotować, cały czas mieszając, na wolnym ogniu. Kiedy zgęstnieje dodać olej i cały czas mieszając chwilę pogotować. Ostudzić. Następnie dobrze schłodzić w lodówce.

Ponadto:
- 150 g serka mascarpone
- cały krem cytrynowy
- jagody
- mięta

Serek mascarpone połączyć z 250 g kremu cytrynowego. Pozostałym kremem cytrynowym wypełnić tartaletki, następnie wyłożyć za pomocą rękawa cukierniczego krem z mascarpone. Ozdobić jagodami i listkami mięty. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. cytryny i jagody - to naprawdę fajne połączenie! a jeszcze w tartaletkach, to już w ogóle musiało smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I kolejne cuda, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń