wtorek, 23 lipca 2013

Torcik malinowy z profiterolkami

Lekki torcik idealny na upalne dni. Cieniutka warstwa ciasta z leciutkim musem czekoladowo-malinowym, udekorowane świeżymi malinami i profiterolkami wypełnionymi kremem budyniowym.
Krem budyniowy:
- 30 g drobnego cukru
- 10 g drobnego cukru z wanilią
- 2 żółtka
- 30 g mąki
- 250 ml mleka

Żółtka utrzeć z cukrami na jasny, puszysty krem. Dodać mąkę, mleko (100 ml), zmiksować. Resztę mleka zagotować. Stróżką wlać masę żółtkową, cały czas mieszając, ugotować budyń. Przełożyć do miseczki, przykryć folią, by dotykała budyń. Wystudzić i włożyć do lodówki na całą noc.

Ciasto:
- 2 jajka
- 120 ml mleka
- 80 ml oleju rzepakowego
- 100 g cukru
- 120 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Roztrzepać jajka, mleko i olej. Do drugiego naczynia przesiać mąkę i proszek, dodać cukier. Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać do gładkości. Dno tortownicy (śr. max. 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w 180°C ok. 20 min. Wystudzić.

Ciasto parzone:
- 100 ml wody
- 25 ml oleju rzepakowego
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 70 g mąki
- 2 jajka

Zagotować wodę z olejem, solą i cukrem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką. Ucierać ok. 2 min. Lekko wystudzić. Ciasto zmiksować z jajkami do gładkości. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać ok. 2 - 2,5 cm kółka za pomocą rękawa cukierniczego. Piec w 200°C ok. 20 min. Wystudzić.
Profiterolki nadziewać dzień wcześniej zrobionym kremem budyniowym za pomocą szprycy z ostrą końcówką.

Mus czekoladowo-malinowy:
- 5 łyżeczek żelatyny
- 400 g malin
- 100 g cukru
- sok z ½ cytryny
- 100 g białej czekolady, roztopionej
- 3 białka
- 250 ml śmietany kremówki

Żelatynę namoczyć. W garnuszku umieścić maliny, sok z cytryny i 50 g cukru. Zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru i rozgotowania malin. Przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Puree podgrzać, do zagotowania, zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w min. ilości gorącej wody, dodać do puree i wymieszać. Dodać roztopioną białą czekoladę i wymieszać. Wystudzić. Białka ubić na sztywno pod koniec dodając pozostały cukier. Delikatnie wymieszać z puree malinowym. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą malinową.

Ponadto:
- 400 g malin
- 100 g dżemu malinowego
- wiórki z białej czekolady
- cukier puder, do oprószenia
- mięta

Ciasto ułożyć na paterze i posmarować dżemem malinowym. Założyć obręcz, po bokach poukładać kilka malin. Wyłożyć mus czekoladowo-malinowy. Włożyć do lodówki na 15 min do lekkiego stężenia. Wyjąć z lodówki, poukładać na wierzchu wokół obręczy profiterolki, wciskając pomiędzy nie maliny. Udekorować resztą malin. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia musu. Udekorować wiórkami z białej czekolady i miętą. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

1 komentarz: