niedziela, 17 marca 2013

Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym i bitą śmietaną


D.M

Takie "mini szarloteczki" z bitą śmietaną ;) Szybkie, proste i smaczne. Są malutkie i wszędzie się ładnie prezentują ;)
Można użyć gotowych prażonych jabłek, wtedy przygotowanie babeczek będzie jeszcze szybsze - opcja dla bardziej leniwych ;)

Ciasto:
- 150 g mąki
- 60 g cukru
- 85 g masła
- 1 żółtko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Można włożyć na 30 min do lodówki, ale nie jest to konieczne. Foremki na babeczki wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na gr. 3-4 mm i foremką lub szklanką wykrawać kółka. Ciastem wyłożyć foremki.  Piec ok. 10-15 min w 180°C. Wystudzić.

Prażone jabłka:
- ok. 5-6 jabłek
- ok. 100-120 g cukru 
- sok z cytryny
- woda

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Włożyć je do garnka, wlać wodę, wsypać cukier. Gotować jabłka pod przykryciem, na niedużej mocy, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadały. Ostudzić. Jeżeli jabłka będą mało żelowe można dodać odrobinę żelatyny. Całkowicie wystudzić.

Ponadto:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
- mielony cynamon
- płatki z białej czekolady
- listki mięty, jabłuszka z marcepanu

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Upieczone babeczki napełnić prażonymi jabłkami. Ozdobić bitą śmietaną, płatkami z białej czekolady, jabłuszkami, miętą i posypać je cynamonem. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!

D.M


2 komentarze:

  1. Babeczki przecudne, wyglądają jak z wystawy dobrej cukierni! A te jabłuszka i kwiatki to zrobione z lukru plastycznego? Jeśli tak to szacunek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :D Jabłuszka są zrobione z marcepanu, natomiast kwiatuszki z lukru plastycznego:) Pozdrawiam ;)

      Usuń