niedziela, 17 lutego 2013

Blondies z malinami



Biała czekolada i maliny to jest to co uwielbiam.
Blondies inaczej białe brownie jest bardzo słodkie, ale za to jakie dobre ;)

- 150 g białej czekolady, połamanej
- 80 g masła
- 30 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 140 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ponadto:
- 50 g białej czekolady, posiekanej
- 100 g mrożonych malin
- 30 g płatków migdałowych

Masło roztopić w rondelku, dodać połamaną białą czekoladę (150 g), podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady. W misce wymieszać suche składniki przesiewając mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jajka, ekstrakt waniliowy i ciepłą czekoladę, zmiksować do gładkości. Na końcu wrzucić posiekaną białą czekoladę (50 g - oprószoną mąką). Ciasto wyłożyć do formy (20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać zamrożone maliny, lekko dociskając. Posypać płatkami migdałów. Piec w 180°C 20-30 minut.
Smacznego !



Źródło: MW

5 komentarzy:

  1. smakowite,
    muszę przyznać że ładnie tu u Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robiłam podobne blondie - tylko, że z truskawkami. Pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będzie sezon to wypróbuję ze świeżymi truskawkami i wiśniami ;)

      Usuń