
Jedne z moich ulubionych. Polecam ;)
- 160 g masła, temp. pokojowa
- 125 g cukru pudru
- skórka starta z 2 cytryn
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 260 g mąki
- 20 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Ponadto:
- cukier puder, do obtoczenia
Utrzeć masło, cukier puder, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy na jasny, puszysty krem. Dodać sok z cytryn. Mąki i sól przesiać. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać suche składniki, zmiksować. Z ciasta uformować 2 wałki śr. 2 cm. Zwinąć w folię i włożyć na min. 2 h do lodówki. Po tym czasie wałki pociąć na krążki gr. 0,5-1 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180ºC przez 20 min. Lekko wystudzić. Obtoczyć w cukrze pudrze póki jeszcze ciełe.
Wyglądają cudnie:)) chyba się skusze na nie niedługo, ale zastanawiam się czy nie zrobić cieńszych :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieńsze też będą równie dobre :)
UsuńPychaaa.... Uwielbiam takie maślane ciastka! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń