wtorek, 13 sierpnia 2013

Cukier różany / Cukier lawendowy


Róża i lawenda pięknie pachną i trzeba to wykorzystać. Na pierwszy rzut poszły cukry.
Idealnie nadają się do wypieków, deserów i innych słodkości. 

Cukier różany:
- ok. 30-40 g płatków róż
- 400 g drobnego cukru

Płatki róż umyć, dokładnie osuszyć i pozbyć się białych końcówek.  Różę rozetrzeć blenderem lub w moździerzu. Przełożyć do miski, dodać cukier i wymieszać lekko rozcierając cukier. Gdy cukier się zabarwi, przełożyć na tackę i wysuszyć. Gotowy cukier przesypać do słoika.


Cukier lawendowy:
- 3 łyżki suszonej lawendy
- 400 g drobnego cukru

Lawendę rozetrzeć w moździerzu.  Wymieszać z cukrem i przesypać do słoiczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz