wtorek, 12 lutego 2013

Szarlotka z wiśniami



Szybka i prosta szarlotka z wiśniami. Spód kruchy i nie za słodki, smaczne nadzienie.
Najlepsza jeszcze ciepła ;) 
Przepis lekko zmodyfikowany z jednego z moich ulubionych blogów ;)

Kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Schłodzić przez 20 minut w lodówce.

Nadzienie jabłkowo-wiśniowe:
- ok. 1 kg jabłek
- 200 g drylowanych wiśni mrożonych
- 4-5 łyżek cukru, do smaku
- sok z cytryny
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, pociąć w grubsze plasterki i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić jabłka, chwilę podsmażyć. Wrzucić zamrożone wiśnie, dodać cukier i cynamon. Chwilę poddusić aż jabłka będą lekko miękkie, ale się nie rozpadną. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.

Formę (np. na tartę z wyjmowanym dnem) o średnicy 20-23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno i boki formy. Ponakłuwać widelcem i podpiec w 190°C 10 min.

Wyjąć z pieca, na podpieczony spód wyłożyć jabłka z wiśniami (Odlać sok powstały po duszeniu). Rozwałkować pozostała część ciasta, pociąć w paski i ułożyć na nadzieniu.
Piec w 190°C ok. 30 min. Ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!



Źródło: White Plate

1 komentarz:

  1. Pyszna!
    Też ją upiekłam zaraz jak Liska pokazała na swoim blogu.

    OdpowiedzUsuń